Proiectul CASTELUL CORVINILOR - IERI SI AZI - LEAGANUL UNEI COMUNITATI


Obiectivul general al proiectului CASTELUL CORVINILOR . IERI .I AZI - LEAGANUL UNEI COMUNIT..I a urmarit cre.terea atractivit..ii turistice a Castelului Corvinilor fundamentat. pe diversificarea gamei de evenimente asociate acestuia cu un nou element specific zonei municipiului Hunedoara .i promovarea la nivel na.ional a celor dou. elemente care compun pachetul turistic propus prin acest proiect. Obiectivele specifice ale proiectului - Cre.terea circula.iei turistice n municipiul Hunedoara; - Diversificarea unui ansamblu de pachete turistice specifice care s. duc. la dezvoltarea regional. a acestuia corespunz.tor nevoilor .i a.tept.rilor turi.tilor romni; - Definirea imaginii produsului turistic .Castelul Corvinilor. .i specificului gastronomic al zonei .i promovarea lor pe pia... Prin implementarea acestui proiect s-a urmarit ca unele din punctele slabe n turism, identificate n Planurile de Dezvoltare local., jude.ean., regional. .i n Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului Na.ional 2007-2013 (lipsa de informare .i h.r.i turistice, lipsa de organizare .i cooperare n ceea ce prive.te promovarea, calitatea slab. a materialelor publicitate tip.rite/inscrip.ionate .i gradul redus de accesibilitate al portalurilor de turism, invadate de o multitudine de informa.ii f.r. relevan.. pentru vizitatori/turi.ti) s. fie transformate n oportunit..i .i premize ale dezvolt.rii ofertei turismului cultural - istoric. De altfel, aceste ac.iuni se reg.sesc ca priorit..i n dezvoltarea turismului .i n Cadrul Strategic Na.ional de Referin... Cre.terea vizibilit..ii poten.ialului uman .i material al jude.ului Hunedoara va crea condi.ii propice pentru atragerea de noi investi.ii .i crearea de noi locuri de munc. durabile .i n alte sectoare economice conexe turismului. Proiectul CASTELUL CORVINILOR . IERI .I AZI - LEAGANUL UNEI COMUNIT..I a fost finan.at prin Programul Opera.ional Regional, Axa Prioritar. 5 - Dezvoltarea durabil. .i promovarea turismului, Domeniul Major de Interven.ie 5.3 Promovarea poten.ialului turistic .i crearea infrastructurii necesare n scopul cre.terii atractivit..ii Romniei ca destina.ie turistic..

Festivalul virslilor - Un concept pentru trecut, prezent si viitor


Reteta se pastreaza cu sfintenie si se transmite de la bunici la nepoti. Nimeni nu mai stie cand au inceput sa fie produsi acesti carnaciori, dar oamenii cred ca mestesugul dateaza de pe vremea dacilor. Oricum, de sute de ani reteta este neschimbata. "Se taie oaia si capra, sau iedul care e mai gustos ca mielul, se curata carnea si se pune la sarat, in recipienti de lemn, timp de cateva ore. Neaparat de lemn, ca pleul schimba gustul carnii". Apoi carnea se toaca de doua ori, prima data mai mare si se baga la rece o zi-doua sau si mai mult. Dupa accea se framanta cam o ora, in acelasi timp adaugandu-se si condimentele: usturoi, sare, ardei iute si piper, toate dupa gust, pana se obtine o pasta omogena. Urmeaza umplerea matelor, bine spalate si tinute la randul lor la sare, "musai de oaie, ca altfel strici tat gustul". Faza finala este afumatul.(informator Petru Birta). "Numai la hituit se tin de la doua ore, doua ore si jumatate pana la trei ore. Depinde de foc, cat e de puternic, cate lemne sunt la foc, pentru ca e un lemn de esenta tare, numai lemn de fag se foloseste. In judetul Hunedoara exista doua zone traditionale unde se produc virsli dupa retete vechi de sute de ani: zona Hategului si zona Bradului. Fiecare producator de virsli are propria reteta pe care de regula o mosteneste din familie.


Festivalul Virslilor - Editia 1

In 7 iunie 2012 in cadrul proiectului finantat din fonduri europene, Castelul Corvinilor- ieri si azi- leaganul unei comunitati, actiunea "Festivalul virslilor medieval si gastronomic la Castelul Corvinilor" in Hunedoara, pentru prima data producatorii din cele doua faimoase zone producatoare au prelucrat in fata publicului numeros strans in curtea castelului, gustosul produs gastronomic.

Sesiunea a fost urmata de degustare si intreaga actiune a purtat marca CRED Centrul European pentru Dezvoltare Rurala si Agentia de Turism TOC INTERNATIONAL


Festivalul Virslilor - Editia 2

In 2013 un nou element inedit se adauga promovarii Castelului si produsului gastronomic. Uram bun venit unui nou concept "Semimaratonul virslilor", 8 iunie 2013 cu plecare de la Castelul Corvinilor din Hunedoara si sosire in zona de centru a orasului Deva. Sunt inscrisi aproximativ 180 de participanti din toata tara si din strainatate. Competitia a fost inscrisa in calendarul Federatiei Romane de Atletism


ORGANIZATORI:

1. CRED - Centru European pentru Dezvoltare Rurala
2. AGENTIA DE TURISM TOC INTERNATIONAL
3. CONSILIUL JUDETEAN HUNEDOARA
4. PRIMARIA DEVA
5. PRIMARIA HUNEDOARA
6. CENTRUL CULTURAL "DRAGAN MUNTEAN" DEVA
7. ASOCIATIA SPORTIVA CLAS

Proiect: Castelul Corvinilor - ieri si azi - Leaganul unei comunitati

Iulie 2009

  • Ghelari participari la intalnirile Intercomunalei
  • Ghelari - Seminar de instruire "Dezvoltarea organizationala ONG, promovarea Coalitiei de bune practici si a Codului de Conduita ONG " Comuna Ghelari, Judet Hunedoara.
  • Deva- Seminar de instruire "Investeste in oameni"